FaceUP Logo

ansigtets facader

Udgivet 03/10 - 2015Opdateret 05/10 - 20152015-10-03

Er du dig eller tør du indrømme du af og til bruger et andet ansigt? Ved du evt hvorfor du nogen gange bruger andre ansigter i dit liv?

Jeg bor, lever, ånder pt i Kina hvor jeg udlever min drøm. Jeg træner kung fu hver dag mens jeg træner op til den kinesiske mur maraton.  30 timers træning om ugen.

Jeg har erfaret, i Kina handler alt om ikke at tabe ansigt og at det hele ser fantastisk ud, set fra andres synspunkter. Når man er hvid her i dette område er man nærmest en celebrity. Kineserne vil tage billeder af os bar for at vise deres venner de har mødt en hvis person.

Vi har for min skole, Maling shaolin kung fu academy, skulle lave nogle PR stunts for at hjælpe vores headmasters ven. Fx skulle vi alle gå ind i et supermarkede og lade som om vi fik forklaret alt om madolie, mens der blev taget billeder og filmet. Derefter skulle vi alle købe en 5 liters dunk hver, så alle kinesere kunne se de hvide købe olie. Det hele handlede om at hvide mennesker i dette område giver ekstrem meget publicity og dermed booster salget en hel del. En anden dag skulle vi performe kung fu på en scene ved en grand opening af et supermarked. Igen skulle vi hører om olie og vises rundt i supermarkedet. Det hele foregik på kinesisk så vi forstod intet af hvad der blev sagt, men vi skulle lade som om vi vidste hvad det betød det hele. 

Til dette er jeg også blevet tilbudt at blive model hernede for en skrædder. Mig og min Kammerat Kayvon er begge modeller for ham lige pt. Igen fordi vi for det første er anset som nogle meget flotte fyrer her i Kina, samtidig med vi er hvide. Tøjet ser meget mere attraktivt på laowai (udlændinge), hvert fald ifølge kineserne. 

Alt det har fået mig til at tænke over facader og hvordan man ikke må tabe ansigt. Jeg ville lyve hvis jeg sagde jeg aldrig havde brugt facader i mit liv og dem som følger min blog vil også vide jeg ofte har, skulle holde ud i mange situationer for andres skyld. På det sidste er jeg begyndt ikke rigtigt at bruge facaderne så meget. Jeg er begyndt at kunne se at jeg ikke har brug for dem. Der intet galt i at være ked af det, eller ligne en der har meget at tænke over mere. Simpelthen fordi what is the piont of hiding it? Jeg kan godt se man evt vil bruge en facade for man ikke bryder sammen foran hele verden. Men igen, man er vel kun, et menneske og folk omkring en forstår jo ofte hvorfor hvis de kender grunden.

Kina giver mig rigtig mange perspektiver, nogen gange alt for mange. Det sker fordi jeg ikke har ret meget andet end træning at tænke over, hvilket efterlader mig tid til at bearbejder alle de perspektiver jeg får hver gang jeg bevæger mig udenfor. I Kina må du endelig ikke vise du har svagheder, du er ked af det eller andre lignende ting. Hvorfor tænker du? tja jeg må erkende jeg forstår det ikke helt.

Det hele ligger i deres kultur. Et eksempel kan være du bliver inviteret ud og spise, og regningen kommer. Kineserne vil nærmest slås til døden for at betale regningen fordi det er handler om at se godt ud, ud af til. Hvor vi i Danmark ofte har en formodning om den der invitere enten betaler eller vi deler regningen. Men fx hvis vi tager ud og spiser med vores mastere, så er det forventet at vi betaler for dem af ren respekt. Kultursammenstød så det batter.

Så hvorfor bruger kinesere så meget tid på at bruge facader og få alt til at se ud som en drøm? Jeg har ikke helt fundet ud af grunden endnu andet end de ikke vil tabe ansigt. Men har tænkt meget over at jeg gjorde det sammen for nogle år tilbage. Brugte facader så jeg enten kunne skjule mit virkelige jeg, eller kunne se godt ud, ud af til frem for at ligne en på grådens rand. Men det har kun været i specielle sammenhænge, og ikke hele tiden som kineserne.

Det blandt andet også derfor kopivare er så store her i Kina, fordi det ser godt ud at rende rundt i Nike, addidas, gio go armani, selvom det ikke er ægte. Det giver illusionen om man er med på moden og man har penge. I Kina handler det meget om at se ud som om man har velstand i familien også selvom man ikke har råd til det på den meget lave løn de får.

Tilbage til facaderne og turde tage dem af. Jeg har her i Kina selvfølgelig nemt ved at tage alle mine facader og smide dem væk for, jeg støder ikke bare ind i folk jeg kender eller lignende.  På den anden side, så jeg jo også gad hver gang jeg er ude og opleve nye dele af Kina i weekenderne, så der slet ikke brug for det.

Men når jeg tænker tilbage på de sidste par år, så har jeg virkelig ikke brugt mine facader ret meget, faktisk næsten ikke. Så nu sidder jeg selvfølgelig her og tænker over hvorfor jeg ikke har det? Er det fordi jeg bare har været omringet af mennesker som var fantastiske? Fordi jeg simpelthen bare er blevet ældre og fundet endnu mere af mig selv? Fordi den indre ro som jeg specielt søger her i Kina allerede var ved at indfinde sig da jeg var ved at uddanne mig? Måske det var tanken om jeg skulle afsted til Kina?

Mange tanker gør sig gældende her og jeg tror på at det er der vi finder det første skridt til ikke at bruge facader. Nemlig at finde ud af i hvilke situationer vi ikke behøver dem og i hvilke situationer vi kommer til at bruge dem. Finde ud af om det er de mennesker vi er omkring der gør det bedre eller værre for os, eller om det er perspektiverne der har fundet sin vej til vores indre.

Hvorfor er det alting skal se så godt ud? Hvorfor er det vi ikke vil tabe ansigt overfor nogen? Jeg er klar over medierne har meget at sige mht krop, tøj og andre ting man kan købe sig til, men jeg spørger alligevel hvorfor er det vi har brug for facader, når vi i realiteten ikke har brug for dem?

Jeg spørge igen: er du dig? Tør du  stå ved dine facader? Tør du lægge dem fra dig? Tør du sætte dig ned og tænke over hvorfor du egentligt har brug for dem.? Tør du være dig selv og være ligeglad med hvad andre tænker og tror?

Jeg tør, fordi jeg ved hvorfor jeg bruger facaderne og jeg ved nu jeg i realiteten ikke har brug for dem. Men jeg siger ikke at jeg ikke stadig vil bruge dem, fordi jeg tror facader er sådan en stor del af vores liv, så vi måske aldrig helt kan lægge dem helt væk.

Tør du se facaderne i øjnene?

Læst 16 gange

Kommentering

Kommentering er er ikke muligt, da du ikke er logget ind.

Kan egentligt godt se den sætning ikke helt hænger sammen hehe
05/10-15

Funktioner

Del artiklen:


Opret note