FaceUP Logo

Når fiktionens verden er bedre Dette er en kronik til Thorstien Thomsens  tekst ’’Kærlighed til romaner’’

Udgivet 15/05 - 2016

Kærlighed til fiktion

Jeg kan godt se meningen i det Thorstein Thomsen skriver i ’’Kærlighed til romaner’’ fordi jeg har det på samme måde. Dog var kærligheden til bøger ikke så stor da jeg var 10 år, men der har altid været et eller andet med at læse der har fanget mig. Efter jeg er blevet ældre, så kan jeg næsten ikke stoppe med at læse og jeg begyndte at kunne lide den verden man forsvinder ind i når man læser. Den følelse når jeg bliver et med bogen og de personer der er med i den, og jeg ikke er til at komme i kontakt med selv efter at du har kaldt på mig 100 gange, så kan jeg med garanti sige at det er en god bog jeg har fået fat i.

Og som Thorstein skriver omkring det med angsten for at romanen var ved at blive opløst, der kan jeg også godt forstå ham, jeg har det sådan at jeg vil hellere sidde med en rigtig bog mellem hænderne end at sidde med en smartphone eller en iPad, og læse over en e-bog eller bruge en lydbog, for det syntes jeg slet ikke er det samme. Jeg får ikke det samme ud af bogen hvis jeg ikke sidder med den. Hvis jeg sidder med min iPhone så kan jeg nemt blive distraheret og ikke finde ro i den verden som jeg egentlig gerne vil være i, fiktionens verden.

 Lad fiktionens verden omfavne dig  

Forestil dig at du har haft en rigtig møg dag og alt du har lyst til er en pause fra hverdagen, så er det her du skal tage en roman frem og leve dig ind i den, fordi jeg kan med 100% sikkerhed love dig at det virker. Du glemmer alt omkring dig og du har egentlig slet ikke lyst til at forlade denne verden igen. Og den følelse når du efter lidt tid, kan mærke at nu skal du lige havde noget at spise eller noget andet vigtigt og du er nødt til at lægge romanen fra dig, og du så opdager at du egentlig har læst i flere timer og du havde helt glemt at det var en dum dag, det er faktisk en ret sjov følelse fordi tænk at en bog kan hjælpe en så meget.

Det værste med en god roman er når jeg har læst den færdig, fordi så ved jeg jo slet ikke hvad jeg skal gøre fordi de personer eller dyr der var med i den, havde jeg jo fået et forhold til og man føler derefter et savn, og så kan jeg godt blive sådan helt ærgerlig over at jeg læste den så hurtigt. Jeg kan ikke lade være med at håbe på at det måske er en serie og at jeg måske har overset at der er flere bøger, og jeg er helt bange for at jeg ikke kan finde en bog der er lige så god som den jeg har lige læst færdig.

Evnen til at skrive smukt

En anden ting jeg også kan gøre mig klog på med hensyn til ’’Kærlighed til romaner’’ så er det der hvor Thorstien skriver at han bliver varm indeni når han læser noget der er smukt skrevet og at han gerne vil skrive lige så godt. Jeg har det også sådan, jeg kan ikke læse en bog uden at blive helt misundelig over den evne forfattere har til at formulere sig og til at skabe en helt anden verden end den de egentlig befinder sig i. Den evne ville jeg også gerne havde. 

Når bøger bliver til film

Der er sikkert mange der ikke kan se logikken i det jeg skriver her, og det er også forståeligt, det er jo ikke alle der bryder sig om at læse men hellere vil vente til filmen udkommer. Jeg vil dog bare lige sige at I går glip af noget, fordi man får meget mere ud af filmen hvis I har læst bogen først. Bogen er mere detaljeret og forklarer tingene meget bedre, og man lærer personerne meget bedre at kende i bogen end i filmen, det er i hvert fald meget sjældent at en karakter bliver præsenteret ordentlig i filmen og så ender det som regel med forvirring hos nogle.

Jeg anbefaler i hvert fald at flere begynder at læse. Det er afslappende, hyggeligt og det hjælper dig til at stresse af efter en hård dag. Og hvis du har svært ved at komme i gang med en 1000 siders tyk roman jamen så find da en der er tyndere og start med den, så kan du altid arbejde dig op og til sidst vil du slet ikke tænke over hvor mange sider der er i bogen, fordi det eneste du tænker på at bare at komme i gang med at læse den. Samtidig med at det er hyggelig osv.

Læsning kan være sjovt

Så er det jo også meget god træning til dem der læser lidt langsomt, så jeg vil sige at det i hvert fald ikke kan skade dig af at begynde at læse lidt mere, og måske lægge elektronikken på hylden et par timer og forsvinde ind i fiktionens forunderlige verden, hvor dyr kan tale, og alt bare er det modsatte end hvad det plejer. Helten lyver og skurken er flink. Genstande kan tale og opfører sig som om de var mennesker. Eller der kan være en fortryllelse hvor et menneske er blevet til et uhyre. Der er nok at vælge imellem.

Og jeg kan love dig at fiktionens verden ikke er kedelig. Det er bare med at vælge den bog som du synes lyder helt speciel, og så lev dig så meget ind i den som du overhovedet kan.

Tag dig god tid, for inden du ved af det, så er den fantastiske bog slut og du bliver nød til at finde en ny verden at være i.

Rigtig god læselyst!

Læst 19 gange

Kommentering

Kommentering er er ikke muligt, da du ikke er logget ind.

Blogger

IdkMiv:
Hi!

Funktioner

Del artiklen:


Opret note