FaceUP Logo

Online sikkerhed

Udgivet 24/08 - 2014Opdateret 25/08 - 20142014-08-24

Hej alle sammen. Smil

Ideen om at lave en blog om sikkerhed kom lige i mine tanker, og siden jeg selv er meget forsigtig på nettet, så vil jeg gerne fortælle jer, hvordan i også kan sikre jer, at i ikke bliver overfaldet af creeps eller stalkers. 

Så lad os komme i gang.

Når man er online skal man vide, at få informationer er nok til at finde en person. Det kan være alt muligt som et efternavn, mobilnummer, adresse og meget mere. Det er vigtigt at overveje, om det er en god idé at give disse informationer ud til folk, som man nu ikke kender. Her er nogle få man burde overveje, før man udgiver dem.

Ting som ikke er en god ide at give ud. Fod i mundenForskrækket

Husk på, at disse ting jeg nævner her, er til generelt sikkerhed. Noget som man ikke burde skrive eller give ud i starten. (Heller ikke på ens profil)

Fornavn og efternavn.
Jeg har set en del, som bruger deres fornavn og efternavn her inde. Det er ikke ligefrem den bedste ide, da der er folk, som kan finde på at opsøge en. Jeg siger ikke, at det vil ske, men hvis man ikke har skrevet godt med en, eller noget andet sker imellem jer, så er det nemt ud fra efternavnet at finde jeres nummer, adresse og meget mere. Derfor er dette noget der skal overvejes.

Telefon nummer
Denne skal overvejes en del. Husk på, at når du giver dit telefon nummer ud, så kan det misbruges. Jeg har skrevet med et par enkelt igennem tiden, som har givet mig deres telefon nummer efter noget tid (cirka 5 beskeder). Jeg ved godt, at det kan se uskyldigt ud, og at det er nemt at skrive over mobilen, men husk på, at det telefon nummer indeholder mange oplysninger. Man kan finde frem til dit navn igennem nummeret, og så er det ligesom det øverste igen. Der er også en del, som har fået misbrugt deres telefon, hvor en person giver nummeret ud, og andre laver sjov med den person. Du har også telefonen på dig 24/7, så det er det, om du vil ha en fremmede person til at skrive til dig, og måske senere bliver i uvenner, og så går helvede løs. Det kan ske!

E-mail
Der er ikke mange informationer at hente på en e-mail, men den kan stadig ende med at blive fyldt med spam. (Dog er det sjældent at folk giver e-mails længere, men til dem der nu gør). E-mailen kan også blive misbrugt på mange sider, og det vil bare blive irriterende.

 Acceptering af tilfældige folk som venner. (Facebook)

Det med at acceptere tilfældige folk på Facebook er også noget, som skal overvejes. Husk på, at når du acceptere deres venneanmodning, så kan de se ALT, hvad du nu slår op. Det vil sige, at hvis du skal på ferie, og slår noget op med det, så kan de tilfældige folk, som du nu har accepteret være tyve eller andet. Det er sket før, at nogle folk har slået noget ligne op, og så har fået indbrud. Bare husk det! Det kan ske.

Ting som kunne være en god ide. GrineSmil

Find et godt navn.
Når du er online ville det være godt, at du fandt et unikt navn til dig selv. Det behøver ikke at være dit rigtige navn, men bare noget som: Lynzia, Thilying osv. (

Vent med at give oplysninger ud!
Som nævnt meget tidligere er det dumt at give oplysninger ud med det samme. Prøv at vente med det, indtil du kender person godt. Du kan jo starte stille ud, og give dem måske din Skype, så i kan skrive lidt oftere, og måske også snakke med hinanden. Skype er godt til at starte med fordi, at man kan blokere folk, hvis de bliver for meget, og man kan lukke Skype, når man vil, og Skype leaker heller ikke for mange oplysninger (går an på dit Skype navn). Snapchat kan også være godt til at kende folk igennem, men jeg selv er en større fan af Skype, men med Snapchat oplever man personen en smule mere udenfor computer livet.

Start stille og roligt
Lær personen at kende først inden du giver fortrolige informationer ud. Find først ud af, om det er en person du gider, hvis det er det, så kan man jo blive ved med at skrive lidt endnu. Hvis du gerne vil kende personen bedre, så giv noget ala Skype eller Snapchat til dem. Du kan altid blokere personen på dem, hvis de bliver for krænkende eller andet, og det er også en nem måde at holde kontakten udenfor det sociale medie. Når man så senere kender hinanden ret godt, så kan man give oplysninger som Facebook eller andet. Det er helt op til dig, hvad du gør!

Til sidst. 
Husk på, at det er nemt for folk at finde ud af, hvem du i virkeligheden er, hvis du giver for mange personlige oplysninger. Tag den med ro, og kend personen først inden du gør noget, som du kommer til at fortryde eller ej. Der er mange underlige mennesker der ude, som er nysgerrige nok til at søge efter det, så bare pas på jer selv.

Jeg håber, at den guide kunne hjælpe jer lidt med at passe bedre på.

 

Hvis du selv har nogle råd, så skriv dem gerne og hjælp andre Smil

- Thunderbolt 

Læst 64 gange

Kommentering

Kommentering er er ikke muligt, da du ikke er logget ind.

Det er rigtig nok, at fornavn og efternavn kan være nogle gange svære at finde, men nogle gange er det også nemt. Bare søg på dem på Facebook, og find deres profil. Hvis du er heldig nok, så kan du finde nok oplysninger om dem, men som sagt, så går det an på deres navn. Nogle er meget normale, mens andre er rimelig unikke.

Det er også korrekt det med, at mange Smartphones har en block funktion, men det er heller ikke mange. Nu tænkte jeg også mere på, at det kunne blive udnyttet og gives væk offentligt i nogle situationer. Jeg har en ven, som har prøvet det.
25/08-14
Så skal man også begynde at lade vær med at uploade billeder da man også kan finde oplysninger via et billede?
25/08-14
@CARSTENMARQUART
Næh. Det er rimelig svært endnu. Du kan bruge google til at finde et ligne billede, men det er ikke udviklet nok endnu. Så billeder kan man saktens uploade :)
25/08-14
Hvis man vil have oplysning om en så kan man det i dag jo?
25/08-14
Ja det kan man saktens, men nogle få oplysninger er nok, så kan man finde resten. Det er det jeg prøver at forklare i denne blog, at bare en enkel ting kan næsten afsløre en hel person :)
25/08-14
Du har helt ret
25/08-14
:(
25/08-14

Funktioner

Del artiklen:


Opret note